Празник на Марафелци

Въпреки малобройността на жителите си, Марафелци води пълноценнен живот, в който съвременността се преплита с традициите от незапомнени времена. Махалата си има свой сбор – както жителите на еленския край наричат патронния празник на всяко селище. Тук празникът се провежда всяка година в деня на църковния празник Петдесетница / Свети Дух. Според Християнската традиция на Петдесетия ден от Господното възкресение, Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове.
Марафелчани го наричат „Черковището”. На този ден след дълги приготовления, шествие извежда жителите в местността „Кръста”, над махалата. Там, в раззеленената гора, под старо дъбово дърво, прадедите ни са оставили каменен кръст, пред който нарочно повикания свещенник извършва водосвет за здраве и берекет на селото. Всяка година момичетата украсяват кръста с вeнец от пролетни цветя. Литургичните песнопения се сливат с песента на птиците. В миналото курбана се е правил там, на поляната до кръста. Жените постилали домашнотъкани покривки. Всеки си е носил чиния и прибори, жените изваждали обредни хлябове и свещеника благословявал общата трапеза. Празникът продължавал с песни и хора.
Днес, всички се събират в някоя от къщите на махалата, където се слага обща трапеза, събрала стари и млади от близки и далечни краища на страната, за да съхранят и предадат през поколенията традицията.
Каним Ви да посетите този наш празник. Така Вашето гостуване при нас ще се превърне в незабравим момент за Вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *